Cum raspundem la intrebarile incomode ale copilului

Ce facem cand copilul are prea multe intrebari

articol psihologia copilului - relatia parinte copilDe ce trebuie sa dorm? De ce s-a stricat jucaria? De ce a plecat tati? Tu de ce nu mananci ca mine? De ce trebuie sa mergi la serviciu? De ce ma duci la gradinita?
Acestea sunt doar cateva intrebari pe care le auziti venind din partea copilului dvs., intrebari la care cautati tot felul de raspunsuri si mai ales intrebari care va pun uneori in dificultate. Dificultatea de a raspunde la intrebarile copilului poate veni din repetarea aceleiasi intrebari (pana cand copilul va intelege si va accepta raspunsul) sau din neputinta de a gasi raspunsuri cat mai simpliste si mai usor de inteles pentru copii.

E normal sa puna atatea intrebari copilul?

In viata oricarui copil vine o perioada in care are nevoie sa afle cat mai multe lucruri despre lumea din jurul lui, despre ce se intampla si cum se intampla lucrurile din jur, despre ceilalti copii si adulti cu care intra in contact. Aceasta perioada, numita si „varsta lui de ce?” ridica multe probleme parintilor si cel mai adesea acestia devin epuizati si exasperati de curiozitatile si intrebarile interminabile ale copiilor.

Aceasta perioada este cat se poate de normala si fireasca la copii, ea aparand in general in jurul varstei de 3 ani si nu poate decat sa indice un fenomen al cresterii si constientizarii lumii exterioare, alta decat lumea construita din relatia copil-parinti, una mai larga, mai vasta, mai complexa. Copilul are nevoie de raspunsuri referitoare la ceea ce observa in contactul cu lumea sociala. E important de retinut ca pana nu primeste astfel de raspunsuri nu poate evolua, nu poate trece mai departe la alte etape de crestere si dezvoltare din viata sa.

Cum raspund la intrebarile mai delicate ale copilului meu?

Iata cateva intrebari delicate pe care le pun copiii: „De unde vin copiii?” „De ce sunt altfel fetitele”? „Cum se face dragoste?”

In perioada 3-6 ani, in viata copilului si, implicit a parintilor, apare o rafala intreaga de intrebari, unele mai lejere, altele mai stinghere, ceea ce produce uneori in mintea si sufletul parintilor blocajul de a nu sti ce si cum sa raspunda cat mai adecvat intrebarilor copiilor. Intai de toate, e important de retinut ca pentru a pune o intrebare mai delicata e nevoie de curaj dincolo de curiozitate, un curaj care vine pe fondul nevoii de a hrani etapele de cunoastere ale copiilor.

Recomand, inainte de orice, parintilor sa salute bucurosi curajul de care dau dovada copiii lor in a pune astfel de intrebari si sa contientizeze faptul ca un astfel de curaj merita macar un raspuns la intrebarea copilului.

Mai mult decat atat, e important sa nu ii luati dreptul copilului de a va pune intrebari, nu-i interziceti intrebarile pentru ca va avea in mod cert de suferit. In acest caz isi va cauta raspunsurile in alte surse, nu va mai avea incredere in dvs. sau mai rau, ii va fi afectata stima de sine considerand ca e un lucru prostesc sa puna intrebari si prin urmare sa afle cat mai multe lucruri.

Intrebarilor stanjenitoare, cautati sa le raspundeti prin cuvinte cat mai simple, cat mai clare si adaptate nivelului si limbajului copilului dvs. Evitati raspunsurile prea lungi si prea complicate in termeni stiintifici sau academici. Acolo unde rafala de intrebari devine epuizanta si mananca prea mult din rabdarea si energia parintelui, incercati sa-i directionati atentia catre campul de joaca: „A venit vremea sa ne mai si jucam un pic.” asigurandu-l pe copil ca poate continua cu intrebarile ceva mai tarziu sau maine: „Hai sa ne jucam si mai tarziu poti sa-mi mai spui cateva intrebari sau curiozitati de-ale tale. Cu siguranta iti voi raspunde!”

Retineti ca orice intrebare merita un raspuns si ca orice diada „intrebare-raspuns” vine in consolidarea legaturilor si relatiilor dintre parinti si copii. Important este sa hranim nevoia copilului de a intelege si cunoaste lumea inconjuratoare, pe care copilul incepe sa o descopere in fiecare zi.

Va invit sa imi scrieti despre curiozitatile copilului dvs, despre intrebarile care v-au pus in dificultate si despre modurile cum ati ales sa-i recunoasteti dreptul de a pune intrebari, de a-i hrani cunoasterea.

Diana MORARU – Psiholog Psihoterapeut
Psihoterapie psihanalitica de cuplu si familie

Posted in Articole, consiliere psihologica, psihologia copilului, psihoterapie de familie | Tagged , , , | Un comentariu

Autoritatea parintilor in fata copiilor

Articol publicat in Revista Psyvolution People nr. 17, Noiembrie 2011.
psihologie de familie - relatia parinte copilCu siguranta multa lume stie ca educatia copiilor nu se face cu foarte mare usurinta si ca dincolo de satisfacerea nevoilor de baza si a dorintelor copilului sunt necesare si comportamente mai ferme sau restrictive din partea parintilor.
De multe ori copiii vor sa experimenteze lucruri care fie ii pun in pericol pe ei, fie nu sunt potrivite categoriei lor de varsta. Acestea sunt situatii in care rolul si interventia parintilor sunt esentiale in procesul de crestere si educatie al copilului.
Vi s-a intamplat vreodata, in calitate de parinte, sa nu reusiti sa va faceti ascultat de copil? Vi s-a intamplat sa nu il puteti disciplina? Sau sa vedeti copilul trecand cu prea mare usurinta peste acel „Nu!” pe care i-l impuneti? continuare articol
Posted in Articole, consiliere psihologica, psihologia copilului, psihoterapie de familie | Tagged , , , | Scrie un comentariu

Program psihodramatic pentru copii

Va informam ca incepand cu 16 septembrie incep inscrierile in cadrul seriei 2 a programului de dezvoltare personala “Investim in Pitici”
Prima sesiune de lucru a seriei 1 a inceput in 16 septembrie 2011.
continuare articol
Posted in Articole, dezvolare personala, psihodrama, psihologia copilului | Tagged , , , , | Scrie un comentariu

Ce doare in familie…?

Articol publicat in sectiunea de articole pe site-ul Patronatului Medicinei Integrative
copil cu dizabilitatiOrice simptom al unui membru de familie devine o durere pentru întreaga familie. ..
Fiecare familie are un istoric așa cum fiecare membru din familie iși are propriul istoric îmbrăcat în experiențe, gânduri, trăiri, decizii, semnificații și interpretări.
Aflați în locuri și roluri diferite, uneori suprapuse și confuzante, alteori inversate, de cele mai multe ori membrii familiei își caută locul și rolul propriu în acest sistem. continuare articol
Posted in Articole, consiliere psihologica, nevoi speciale, psihoterapie de familie | Tagged , , , | Scrie un comentariu

Autismul la copii

Articol publicat in sectiunea de articole pe site-ul Patronatului Medicinei Integrative
autismul la copiiAnalistul de copii are ca sarcină evaluarea semnificației unei tulburări prezente apărute la copil și se așteaptă de la analist opinii privind șansele copilului de sănătate sau boală psihică în viitor.
Este important de reținut că baza pentru aceste predicții se găsește nu doar în detaliile tulburării infantile existente, ci și în anumite caracteristici generale ale personalității, fie înnăscute, fie dobândite sub influența primelor experiențe de viață ale bebelușului. continuare articol
Posted in Articole, nevoi speciale | Tagged , | Scrie un comentariu

Atacul de panica

Articol publicat in sectiunea de articole pe site-ul Patronatului Medicinei Integrative
„Simt că nu mai am aer!” … „Nu pot să respir!” … „Parcă am un nod în gât!” …
Atacul de panica - consiliere psihologica si psihoterapieŞi multe altele sunt plângerile venite din partea persoanelor care vin în psihoterapie acuzând diverse forme de atacuri de panică.
Cu toate că atacurile de panică se întind pe durata a numai câteva minute, totusi ele pot produce multă suferinţă persoanelor care trec prin astfel de stări. continuare articol
Posted in Articole, consiliere psihologica, terapii depresie | Tagged , | Un comentariu

Dezvoltarea Personală

„Fiecare este copilul trecutului său.” – Edna G. Rostow
Articol publicat in sectiunea de articole pe site-ul Patronatului Medicinei Integrative
Dezvolare personala - psihodrama clasicaAcompaniat şi însoţit de specialist/psihoterapeut într-un travaliu al schimbărilor şi transformărilor în planul dezvoltării personale, într-un traseu de trecere dintr-o etapă umbrită de tristeţe, dor şi de blocaje într-o etapă a conştientizării şi maturizării, fiecare om reuşeşte la un moment dat, într-un cadru specific terapeutic, să conştientizeze faptul că toate aceste griji joacă un rol extrem de important în viaţa sa, la orice nivel al organizării sale psihice. continuare articol
Posted in Articole, dezvolare personala | Scrie un comentariu

Candidati la viata sociala

Articol publicat in sectiunea de articole pe site-ul Patronatului Medicinei Integrative
Pe cat de inclusi in discutii pe atat de exclusi din societate!
…Ne-o spun atat viata reala, de zi cu zi, cat si sansele si oportunitatile destul de scazute pe care le au persoanele cu dizabilitati in Romania.
Una dintre situatiile problematice in societatea noastra consta in situatia socio-economica nesigura a persoanelor cu dizabilitati, venita din lipsa sau insuficienta dezvoltare a serviciilor sociale oferite de stat pentru adultii cu dizabilitati. continuare articol
Posted in Articole, consiliere psihologica, nevoi speciale, psihoterapie de familie | Tagged , | Scrie un comentariu

Tulburări ale depresiei în adolescenţă

Articol publicat in sectiunea de articole pe site-ul Patronatului Medicinei Integrative
adolescenti - consiliere psihologica si psihoterapieTulburarile depresiei in adolescenta se manifestă adesea sub forma unor afecte, emoţii, stări de tristete pe care le trăiesc la un moment dat foarte multi adolescenţi.
Starea depresivă este rar exprimată în mod direct, în mare parte pentru că adolescentul se teme să se expună şi să vorbească deschis şi spontan despre o astfel de suferinţă. continuare articol
Posted in Articole, consiliere psihologica, psihologia copilului, psihoterapie de familie, terapii depresie | Tagged , | Scrie un comentariu

Vocea familiei aflate in suferinta!

sau ... Despre Nevoile parintilor care au copii cu Nevoi Speciale
Articol publicat in sectiunea de articole pe site-ul Patronatului Medicinei Integrative
nevoi speciale - consiliere psihologicaFie ca vorbim de copii, adolescenti sau adulti, in oricare din aceste categorii de varsta pot debuta sau pot evolua diferite tipuri de tulburari, afectiuni psihice si fizice, dizabilitati mintale sau alte forme de nevoi speciale. continuare articol
Posted in Articole, consiliere psihologica, nevoi speciale, psihoterapie de familie | Tagged , | Scrie un comentariu