Autismul la copii

Articol publicat in sectiunea de articole pe site-ul Patronatului Medicinei Integrative
autismul la copiiAnalistul de copii are ca sarcină evaluarea semnificației unei tulburări prezente apărute la copil și se așteaptă de la analist opinii privind șansele copilului de sănătate sau boală psihică în viitor.
Este important de reținut că baza pentru aceste predicții se găsește nu doar în detaliile tulburării infantile existente, ci și în anumite caracteristici generale ale personalității, fie înnăscute, fie dobândite sub influența primelor experiențe de viață ale bebelușului.
Experiența ne arată că șansele unui copil de a rămâne sănătos psihic sunt strâns legate de reacția acestuia la neplăcerea produsă în care dorințele și nevoile pulsionale rămân nesatisfăcute.
Investigația din timpul procesului de evaluare inițială produce o serie de informații care nu trebuie analizate separat și independent, ci ca un tot unitar care vorbește despre întreaga problematică – elemente organice și psihice, elemente de mediu, innăscute și istorice, evenimente traumatice și benefice, dezvoltare și achiziții, apărări și simptomatologie etc.
Diagnosticul de autism nu se poate stabili decât cel mai devreme după primele 18 luni de viață, deși unele semne se pot observa mai devreme. Diagnosticul devine evident în jurul vârstei de 3 ani și are o frecvență mai mare la băieți decât la fete. Aproape 5 persoane din 10.000 suferă de autism, indiferent de mediul social.
Manifestarea diagnosticului poate diferi în intensitate, de la simptome ușoare la forme mai grave care pot afecta întreaga existență a individului. Astfel că la vârsta mică sugarul este excesiv de indiferent, pasiv, apatic și nu comunică nici prin priviri, nici prin surâs. Copilul se închide în lumea lui interioară, activitatea lui spontană fiind săracă și repetitivă.
Severitatea simptomelor variază semnificativ de la un copil la altul, însă întâlnim adesea anumite simptome principale!
Manifestări ale comportamentului autist și simptome:
– Dificultăti în comunicare: limbajul vorbit se dezvoltă de obicei greu sau deloc, cuvintele fiind adesea folosite în mod necorespunzător. Uneori copilul folosește mai mult gesturi decât cuvinte.
– Dificultatea de a socializa cu ceilalți copii sau adulți din jur: copilul afectat de autism nu manifestă interes în a-și construi relații cu cei din jur și cu atât mai puțin nu menține contactul vizual cu ceilalți. Copilul petrece foarte mult timp singur și izolat și nu reușește decât cu foarte mari eforturi să schimbe mediul.
– Lipsa interesului în a impărtăși bucuria, preocupările sau realizările cu alte persoane.
– Simțurile senzoriale sunt fie diminuate, fie prea puternice, astfel că unii copii abia dacă răspund la impulsurile celor cinci simțuri (de ex. se poate ca un copil autist să nu plângă dacă se lovește). Alții pot avea simțurile foarte dezvoltate astfel că, dacă un copil aude un zgomot pe care îl respinge, are tendința de a-și acoperi urechile.
– Excese în comportament: copiii cu autism pot manifesta reacții de comportament care trec ușor de la o extrema la alta, astfel că, în timp ce unii copii privesc în mod obsesiv și îndelungat un anumit obiect (de ex. o jucărie care se rotește și sclipește), alții preferă să facă mișcări repetate fie cu diferite obiecte, fie cu părți ale propriului corp: bătăile din palme, balansarea corpului înainte și înapoi etc.
– Capacitatea de atenție scăzută – copiii se concentrează adesea pe anumite părți ale jucăriei, cum ar fi rotile unei mașini, și nu folosesc întreaga jucărie.
Simptomele autismului pot dura pe tot parcursul vieții însă deseori ele pot fi ameliorate și îmbunătățite prin intervenții terapeutice corespunzătoare și prin tratament adecvat!
Prezentăm mai jos câteva dintre cele mai importante tratamente:
– psihoterapia comportamentală – ajută și învață copilul să se adapteze condițiilor sale de viață (să se îmbrace singur, să mănânce singur, să folosească toaleta etc);
– programe de integrare socială – ajută copilul să se adapteze lumii înconjurătoare pe cât posibil (socializare și relaționare). Este vital pentru copil să urmeze o rutină a activităților zilnice.
– terapia de recuperare a limbajului (logopedie) care poate să includă terapia audio-vizuală în special pentru copiii la care comunicarea verbală este absentă și unde sunt necesare diferite metode alternative (ex. comunicare non-verbală) folosindu-se gesturi, imagini etc.
– nu în ultimul rând tratamentul medicamentos și controlul regimului alimentar sunt forme vitale de intervenție terapeutică și de supraveghere și monitorizare a ritmului și stilului de viață al copilului.
Adesea părinții devin îngrijorați atunci cînd copilul lor nu vrea să fie ținut în brațe, când nu pare să fie interesat de anumite jocuri sau atunci când nu reușește să-și pună în cuvinte gânduri, dorințe, nevoi și alte stări.
Cu ajutorul unui tratament administrat precoce și intensiv, majoritatea copiilor își îmbunătățesc capacitatea de a relaționa cu alții, de a comunica și de a se autoîngriji pe măsură ce cresc.
În contrast cu credințele populare legate de copiii cu autism, foarte puțini sunt complet izolați din punct de vedere social sau „trăiesc într-o lume a lor”. Astfel că strategiile de tratament sunt adaptate nevoilor fiecărei persoane în parte și resurselor familiale. Totuși, în general copiii cu autism răspund cel mai bine la un tratament bine structurat și specializat.
Un program terapeutic, care este structurat astfel încât să îi ajute pe părinți și să îmbunătățească aspectele de comunicare, socializare, comportamentale, adaptative și de învățare ale copilului este cel mai bun tratament!

Diana MORARU – Psiholog Psihoterapeut
Psihoterapie psihanalitica de cuplu si familie

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Articole, nevoi speciale și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Va rugam sa ne adresati observatiile sau sugestiile dumneavoastra:

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Gravatar
Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s